Nokkosen siemenet nyt talteen!

Nyt on nokkosten siementen keruun aika, ainakin meillä täällä Etelä- Pohjanmaalla.
Joten kumihanskat käteen, kumpparit jalkaan, kippo mukaan ja menoksi!



Miksi syödä nokkosta?

Siementen sanotaan olevan nokkosen ravinteikkain osa. 
Nokkonen sisältää kaiken kaikkiaan erityisen paljon ravintoaineita.

Nokkonen sisältää rautaa huomattavan paljon enemmän kuin pinaatti, kalsiumia kolminkertaisesti enemmän kuin maito sekä C- vitamiiniakin siitä löytyy huomattavia määriä. Lisäksi se sisältää rasvahappoja sekä runsaasti E- vitamiinia sekä A-, B- ja K- vitamiineja. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä myöskään yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. 
Ravintoarvot tällä kasvilla ovat siis aivan omaa luokkaansa.


Nokkosta pidetään yleisesti hyvän kunnon ja vastustuskyvyn sekä virkeyden lisääjänä.
Siemenet ovat oiva lisä ravintoon erityisesti hänelle, joka kärsii alakuloisuudesta, väsymyksestä ja burn outista.
Ennen vanhaan nokkonen kelpuutettiin rohdoksi lähes vaivaan kuin vaivaan. Siitä käytettiin niin kasvin lehtiä, juuria kuin siemeniä.

Nokkosta käytetään muun muassa:
-anemian hoitoon
-lisäämään virtsaneritystä
-stimuloimaan munuaisten toimintaa
-poistamaan virtsahappoja,  hoitamaan virtsatietulehduksia
-edistämään ruoansulatusta
-normalisoimaan suolen toimintaa
-alentamaan verensokeria
-tasoittamaan verenpainetta
-lisäämään imettävien äitien maidoneritystä
-muistin virkistämiseen
-väsymyksen vähentämiseen
-hiusten ja kynsien hyvinvointiin
-uupumuksessa, burn outissa
-libidon häviämisessä
-reuman hoidossa tukihoitona

ja mikä parasta,  nokkonen vähentää kehon happamuutta, mikä taas on suorassa yhteydessä moniin ylläkin mainittuihin vaivoihin.

Ulkoisesti nokkosta käytetään kylvyssä ja hauteina:

-lisäämään hiusten kasvua, estämään kaljuuntumista
-poistamaan hilsettä
-ihottumiin
-liikahikoiluun



Mistä ja miten kerätä?

Nokkosten keräämistä tulee välttää lähellä kompostia tai navettaa. Nitraattipitoisuudet nousevat niiden lähellä kasvaessa korkeiksi. Vältä myös keräämistä tienvarsilta. 

Kerää nokkosia, joissa siementupsut ovat runsaita ja joiden siemenet ovat jo tummanvihreitä. 
Kerään itse siementupsut kuivatusta varten leikkaamalla nokkosen varren mukaani ja nyppimällä vanhimmat ja huonokuntoisimmat lehdet pois.

Mitä tehdä kerätyille siemenille?

A) Niputa varret ilmavasti kuivumaan valolta suojaisaan paikkaan tai 
B) levitä ne ilmavasti sanomalehden tmv päälle kuivumaan lämpöiseen paikkaan useaksi päiväksi tai
C) levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille ja kuivaa niitä 30-40 asteen lämmössä muutammia tunteja kunnes siemenet ovat kuivuneet kunnolla.








Kuivattamisen jälkeen voit irrotella nokkosen siemenet kulhoon ja säilöä ne tiiviisti valolta suojattuna.
Halutessaan ne voi vielä sihdata.



Mihin siemeniä voi laittaa syödäkseen niitä?

Niitä voi lisäillä kaikkeen ruokaan, mm.puuroon, jukurttiin, smoothieen, leivän päälle, leipätaikinaan, munakkaaseen jne.

Tästä linkistä pääset kurkkaamaan miten nokkosesta tehdä viherjauhetta Siskonpaneelisopan Tiinan tapaan.

Siementen käytössä kuten muidenkin villikasvien käytössä kannattaa kuitenkin pitää välillä taukoa ja myös käyttö kannattaa aloittaa pienistä määristä (1tl). Niitä on joka tapauksessa turvallista käyttää. 

Päivittäin käytettäessä hyvänä määränä pidetään noin 1-2 ruokalusikallista.